Hulpmiddelen voor berekeningen

Aristo Reitz, Arristo nummer 99 G 5611, uitvoering voor het 400 graden stelsel. De liniaal is voorzien van een cm verdeling aan de voorkant en een inch verdeling op de achterkant. De rekenliniaal werd gebruikt voor alle mogelijke berekeningen zowel op kantoor als in het veld. De tekenaar van het kadaster gebruikte deze ook om b.v. de mate van rek of krimp van de kadastrale kaart te bepalen bij het kaarteren.
De rekenliniaal werd tot de intrede van mechanische en elektrische rekenapparatuur nog regelmatig gebruikt( jaren 60 van de vorige eeuw). De latere computerautomatisering (eind jaren 80 / 90 van de vorige eeuw ) heeft er toe geleid dat de rekenliniaal niet meer wordt gebruikt.

Een serie foto's van berekeningsmethodes en hulpmiddelen etc.

Rekenliniaal

Aristo Reitz, Arristo nummer 99 G 5611, uitvoering voor het 400 graden stelsel. De liniaal is voorzien van een cm verdeling aan de voorkant en een inch verdeling op de achterkant. De rekenliniaal werd gebruikt voor alle mogelijke berekeningen zowel op kantoor als in het veld. De tekenaar van het kadaster gebruikte deze ook om b.v. de mate van rek of krimp van de kadastrale kaart te bepalen bij het kaarteren. De rekenliniaal werd tot de intrede van mechanische en elektrische rekenapparatuur nog regelmatig gebruikt( jaren 60 van de vorige eeuw). De latere computerautomatisering (eind jaren 80 / 90 van de vorige eeuw ) heeft er toe geleid dat de rekenliniaal niet meer wordt gebruikt.