Vervaardiging topografische kaart

Het graveren van de basiskaart schaal 1 :12.500 met een stalen naald van meestal 0.1 mm doorsnede op stabilene. Het stabilene bestond uit een doorzichtige onderlaag een zachte makkelijk te graveren ondoorzichtige laag en daarop een foto-mozaïek.
Met behulp van de verkende luchtfoto worden de lijnen gegraveerd. Het lijnenbeeld werd inclusief de eventuele onnauwkeurigheden vergroot naar de kaart 1:10 000. Op de voorgrond ziet een setje verschillende naalden en beitels voor het graveren van verschillende diktes en dubbele beitels voor evenwijdige lijnen.

Graveren van basiskaart

Het graveren van de basiskaart schaal 1 :12.500 met een stalen naald van meestal 0.1 mm doorsnede op stabilene. Het stabilene bestond uit een doorzichtige onderlaag een zachte makkelijk te graveren ondoorzichtige laag en daarop een foto-mozaïek. Met behulp van de verkende luchtfoto worden de lijnen gegraveerd. Het lijnenbeeld werd inclusief de eventuele onnauwkeurigheden vergroot naar de kaart 1:10 000. Op de voorgrond ziet een setje verschillende naalden en beitels voor het graveren van verschillende diktes en dubbele beitels voor evenwijdige lijnen.
Graveren Graveren
20 of 52